fbpx

Usein kysytyt kysymykset

Klikkaa kartan plussaa kun haluat takastella aluetta lähemmin…

 

Ajo-ohjeita:

Hanian lentokentältä päätielle:

suuntaa kohden Haniaa /Soudaa / Rethymnonia.  Runsaan 7 km päässä liikenneympyrässä poistu Soudan/Rethymnonin suuntaan.

Noin 6 km:n myöhemmin saavut Soudanlahden pohjukkaan ja löydät sieltä saaren pohjoisrannikkoa myötäilevän päätien.  Länteen päin on mm. Hania, Maleme, Gerani, Platanias, Agia Marina, Kato Stalos, Kamisiana jne. Itään päin Vamos, Kalives, Rethymnon.

 

Miten Haniasta/kentältä Vamosiin tai Kalivesiin?

Ota päätieltä Soudan risteyksestä suunnaksi Rethymnon. Noin 8 km:n päässä on Kalami/Vamos-risteys vasemmalle.

1)Voit valita sen ja ajaa kapeaa mutta hienoa panoraamatietä alas Kalivesiin.  Sen loppupäässä, kun jo olet sisällä itse kylässä, jatkat suoraan (saatat huomata kyltin Vamos Health Center oikealla puussa!). Tie alkaa nousta kukkuloille. Nousun lopussa kolmannen serpentiinin jälkeen kyltti Vamos. Aja suoraan. Vamosiin on noin 7 km.

2) Voit myös jatkaa Hania-Rethymnon päätietä kunnes huomaat suuret kyltit: Kalives. Poistu tässä rampissa ja rampin alapäässä T-risteyksessä valitse vasen. Saavut noin 1 km päästä Kalivesin keskustaan. Taas T-risteys, käänny oikealle.  Kulmassa puun alla kyltti Vamos Health Center. Tie alkaa nousta ja kolmannen serpentiinin jälkeen näet kyltin Vamos. Aja suoraan. Matkaa Vamosiin on tästä pisteestä noin 7 km.

Vamosin alkupäässä = alapäässä (Kalives-tulosuunnastasi käsin) on vasemmalla ensin kirkko ja noin 300 m päässä risteys ja kyltti vasemmalle Vamos Health Center. Parkkeeraa tähän ja kävele tien toiselle puolen taverna Blumosifiin. Se on tavallinen retkiemme lähtöpiste.

Jos olet tulossa majoittumaan kysy Nikoa tai Spirosta. Ovat veljeksiä ja huolehtivat siitä, että pääset majapaikkaasi. Fabrikan lähimmät majoitustilat ovat noin 200 metrin päässä tavernasta, uudemmat sijaitsevat kukkulan laella.

Jos et löydä ketään, laita tekstari tai soita +358 50 3888 381. Vastaan suomeksi.

 

Rethymnonin suunnasta Vamosiin:

Georgiupolista (lausu Jorjuupoli) nousee vanha päätie Vamosiin, matkaa noin 10 km. Saavut Vamosin yläpäähän, itse kylä on rinteessä alapuolellasi.

Myös Vrissesistä nousee tie Vamosiin, etäisyys noin 4 km ylämäkeen.

 

Bussilla Vamosiin

Googlaa vaikka KTEL  (https://www.e-ktel.com/en/services/dromologia)   niin saat saaren kaikkien kaupunkien välisten bussien aikataulut

1) Vamosiin tulee päivittäin muutama vuoro Haniasta. https://www.e-ktel.com/images/pdfs/CHANIA_FROM_17-04-2019_NEW.pdf

2)  Voit myös ottaa Hania-Rethymnon-väliä kulkevan bussin, https://www.e-ktel.com/images/pdfs/CHANIA-RETHIMNON-HERAKLION_FROM_03-01-2019.pdf

joka ajaa päätietä.  Silloin lähimmät pysäkit ovat Vrisses (4 km) , Agii Pantes (4 km), Kalives (8 km) ja Georgioupolis 10 km. Kaikista kylistä saa taksin, helpoiten Vrissesistä, jossa taksiasema on bussipysäkillä.

 

Miten löydän Vamosista Nikon ja Lolan Puutarhan eli Fabrika Farmin?  

Aja Vamosin läpi kulkevaa tietä pankin ohi kylän yläpäähän, sinne missä kukkulan laella on mäntymetsikkö.  Huomaat koulun tien oikealla sivulla. Koulun edessä on risteys. Käänny siitä vasemmalle ja aja noin 200 m (amfiteatterin ja kukkakaupan ohi), kunnes tulet pieneen risteykseen. Vastapäätä näet kyltit: Rethymnon 35, Hania 25. Oikealle vievä tie johtaa Rethymnonin suuntaan. Et mene sinne. Vasemmalle vievä tie kaartaa alas kylään. Et mene sinnekään, vaan tarkennat katseesi risteyksen yli vastapäätä: huomaat kapean, asfaltoidun tien, joka alkaa töyssyllä ja kiemuralla ja tuntuu johtavan ties minne. Sinne juuri olet menossa. Ota töyssy varovasti ettei auton nokka raavi asfalttia. Kiperän mutkan jälkeen onkin edessä runsaan sadan metrin ´suora´ ja sen jälkeen pari porttia, joista kummastakin pääsee pihalle. Aja sinne perälle, niin olet vierastalojen edessä.

Voit toki parkkeerata autosi isomman tien varteen ja kävellä viimeiset pari sataa metriä pihaan. Tätä suosittelemme varsinkin jos olet tulossa johonkin suurempaan tilaisuuteen, konserttiin tms. etkä majoittumaan.

 

Miten löydän lentokentältä House Kastriin Plataniaksessa

Ajo-ohje kun tulet omalla autolla (tai taksi ei tiedä minne ajaa)

Lentokentältä kansallistien kautta (New national road)

Huom! Metri/kilometrimäärät ovat noin, koska, kun tein tätä, autossani ei ollut metrejä laskevaa trippimittaria.

  1. 400 m lentokentältä lähdettyäsi ensimmäinen risteys josta vasemmalle
  2. 3 km saavut liikenneympyrään josta oikealle suuntaan ”Hania”
  3. 4 km Y-risteys, josta jatketaan vasemmalle ylämäkeen
  4. 500 m liikenneympyrä, josta suuntaan ”Souda”

n 6 km lasketellaan alas Akrotirin niemimaalta; risteys josta suoraan / vasemmalle läpi pikkukujien kunnes saavut liikennevaloihin (oikealla puolella iso SYNKA – market)

Liikennevaloista oikealle suuntaan ”Rethymnon”

  1. 500 m iso (laaja) risteys, josta vasemmalle suuntaan ”Kissamos”
  2. 500 m noustaan rampista oikealle Kansallistielle suuntaan ”Kissamos”

(ramppi tulee vähän puskien takaa)

  1. 16 km ajellaan Kansallistietä kunnes opaste ”Platanias Old Road”, laskeudutaan alas Kansallistieltä oikealle ja edelleen oikealle Plataniaksen suuntaan
  2. 1 km T-risteys, oikealle suuntaan ”Platanias”, heti sillan ylitettyäsi olet jo Plataniaksen kylän alueella ja sen Päätiellä
  3. 2 km oikealla ”EKO”-huoltoasema; se sijaitsee Plataniaksen pienen keskusaukion laidalla, jonka jälkeen vain muutaman kymmenen metrin päästä tulee kyltti oikealle ylämäkeen ”Pano Platanias”, kurvi on tiukka ja tulee vähän yllättäen, joten ole tarkkana.

Jatketaan mäkeä ylöspäin, tie kaartaa hissukseen vasemmalle ja puolivälissä mäkeä ohitat (toivottavasti) keskellä tietä kasvavan puun.   Jatkat ylämäkeen kunnes tulet T-risteykseen, josta vasemmalle.

House Kastri  on toinen talo vasemmalla (ensimmäinen on risteyksessä).  Matka EKO-huoltamolta perille on noin 1 km.

Tämä ylämäkiosuus päätieltä risteykseen, jossa puu seisoo on yksisuuntainen ja reitti päteen vain talolle tultaessa. Muut kartat jätän huoneistoon, josta voit katsella reittejä rauhassa.  Platanias on pieni, ei siellä eksy, vaikka ohjeet saattavat olla sekavat; kaduilla kun ei siellä välttämättä ole nimiä J

Bussi: Hanian lentokeltältä ei ole suoraa bussiyhteyttä Plataniakseen mutta pääset kentältä Hanian bussiasemalle, josta josta bussit lähtevät Plataniaksen suuntaan. Bussista pitää jäädä kyläaukiolla ja siitä kävellä kilometrin ylämäki.

Taksi: Taksimaksu lentokentältä House Kastriin on noin 40€, Hanian linja-autoasemalta noin 17€ ja Plataniaksen kyläaukiolta noin 5€. Voin myös tilata taksin kentälle odottamaan nimellänne varustetun lapun kanssa, tämä luotto taksi tietää minne teidät tuo eikä tarvitse opastaa kuskia.

 

Juomavesi

Yleisohje: suosittelemme pullotettuja vesiä. Vesipulloja saa ostaa kaikkialta. Käytä paikkakuntalaisia pullovesiä, ne ovat turvallisia ja saavat palkintoja maailman parhaimpia pullotettuina juomavesinä, kuten esim. Samaria. Kun ja jos viivyt pidempään, kyse alueesi asukkailta, voiko hanavettä juoda. Siinä on suuria alueellisia ja kausittaisia eroja, paikoitellen hanavesi saattaa olla todella korkealaatuista.

 

Miten tulla Kreetalle?

Voit ostaa vaikka vain pelkät lennot tai koko viikon paketin saarelle matkoja järjestävien suomalaisten matkatoimistojen kautta (Aurinko, Finnmatkat, Apollo, Tjäreborg jne). Tällöin saat suoran yhteyden.

Voit myös lentää Kreetalle lentoyhtiö Finnairin tai Norwegianin lennoilla. Finnairilla on useampia lentoja viikossa, Norwegianilla myös keskiviikkoisinl, mutta sesongin alusta loppuun on molemmilla sunnuntaiaamuisin suora lento Haniaan.

Finnair lentää 2019 lähes joka päivä Haniaan tai Iraklioniin.

Iraklioniin Norwegian  lentää vain keskellä kesää. Pääset Norwegianin sivuille tästä linkistä http://www.norwegian.com/fi/.

Voit myös varata reittilennot ja saapua omin nokkinesi saarelle silloin kun haluat. Esimerkiksi Ryanair lentää Kreetallekin, tosin kovin helppoa yhteyttä ei ole. Etsi myös lentoja esim. Tukholman tai Lontoon kautta. Kaikki talvikauden lennot kulkevat Ateenan kautta. Sieltä pääsee Kreetalle myös laivalla joko Iraklioniin tai Haniaan.

 

Netti

Ilmaisen internetyhteyden löydät varmimmin hotelleista, kahviloista, tavernoista ja kylien keskustoista. Lähes jokaisessa hiukankin isommassa kylässä on jonkinmoinen ilmainen nettiyhteys, usein kyläaukiolla. Tavernoiden nettiin päästäksesi kysy koodia. Ota huomioon, etteivät yhteydet ole kotimaasi tasoa ja että katvealueita on paljon, ollaanhan vuoristossa.

Maksullinen netti: prepaid-kortteja saa palveluntarjoajien toimistoista.

 

Vamosin kartta :