fbpx

Oliivinkorjuuta ja rakinpolttoa 12.-19.10.2021

Tätä on pyydetty ja nyt vihdoin pääsemme sitä toteuttamaan! Sadonkorjuu on aikaistunut rannikkoalueilla, vihreä early harvest-öljy on nyt ´se juttu´. Nykyisin luomuöljypuiden sato korjataan jo lokakuussa merta lähellä olevilta rinteiltä. Rakinpoltto on toinen syksyn suurista tapahtumista, se on aina juhla! Nyt molemmat samalla viikolla!

Lokakuu on pruukannut olla ilmoiltaan hienoa, kesän kuumuus on lientynyt pohjoismaalaiselle sopivaksi lämmöksi, jos sataa, ovat ne kuuroja eivätkä matalapaineita ja sateiden myötä luontokin herää ja vuoden toinen kevät alkaa.

Saapumispäivänä tiistaina 12.10.

  • noudamme Hanian kentältä Vamosiin sekä Finnairin (n. klo 10) että Norwegianin koneilla (11.30) saapuneet
  • majoitumme farmille
  • menemme kunnon lounaalle ja sen jälkeen siestalle
  • illalla orientoidumme ja teemme kävelylenkin, joka päättynee tavernaan iltapalalle

Keskiviikkona 13.10.

  • omaehtoinen aamiainen omaan tahtiin tai isäntäväen aamiainen (50 e/viikko) jos riittävästi osanottajia
  • tutustumme ympäristöön, käymme Samonasin kylän ikivanhalla oliivipuulla, Karidin luostarin vanhassa oliivipuristamossa, Maherin yrttipakkaamossa ym.
  • syömme tukevan vuoristolounaan ja poikkeamme vielä Melissakisin oliiviöljyerottamossa, jossa täysi sadonkorjuutouhu menossa
  • kello 17 poimimme isoja oliiveja ja valmistamme itsellemme tuliaisiksi purkilliset kolimbades-ja tsakistés-pöytäoliiveja, jotka voi avata jouluksi!  

Torstaina 14.10.

  • korjaamme oliiveja noin kello 10 alkaen Nikon tarhalla
  • syömme välipalan eli kolatsón n. kello 12.30 ja juomme kaffeet
  • ja säkitämme poimitut ennen kuin pidämme
  • taukoa n. 14-18
  • viemme oliivit puristamoon, seuraamme hetken öljyn valmistumista
  • ja menemme kunnon illalliselle

Perjantaina 15.10.

  • lähdemme iltapäivällä Haniaan ja paluumatkalla poikkeamme
  • rakinpolttoon! Nautimme ilta-aterian rakinpannun kyljessä. Rakinpoltto on pääasiassa miesten juhlaa. Isäntänä on se, jonka mäskiä poltetaan. Hän kutsuu kavereitaan hauskaan illanviettoon. Syömme, juomme, maistelemme vastatippuvaa rakia, haistelemme savun tuoksua, seuraamme tähtien tuiketta, pimenevää iltaa…puolittain ulkona.

Lauantaina 16.10.

  • lähdemme koko päivän kestävälle retkelle etelärannikolle jylhien Valkoisten vuorten toiselle puolen Hora Sfakionin alueelle, Aradenan rotkon reunalle ja Anopoliin. Reilu lounas.
  • sään salliessa käymme uimassa Libyanmeressä ja suolaamassa kankkujamme Frankokastellon rantavesissä

Sunnuntaina 17.10.

  • vaihdamme tarhaa ja vietämme toista päivää kevyesti (n. 3-4 h) oliivinkorjuussa ja syömme piknik-aterian tarhan reunalla
  • tauko/siesta, uimaan jos sää sallii
  • iltaretkeilemme lähikylän tavernaan syömään ja tutustumaan uuteen paikkaan.

Maanantaina 18.10.

  • kello 14 aloitamme laderá-ruokien valmistamisen isäntäväen johdolla ja keräämme yrttejä ja hortaa, jos villivihanneksia on jo poimittavissa… (tämä extrana 25 €)
  • noin kello 17 aterioimme, jolloin ruokalistalla joitakin itse valmistamiamme ruokia sekä isännän ja emännän meille valmistamia bravuureita. Vietämme iltaa lähtöjuhlan merkeissä sisällä tai ulkona sään mukaan.

Tiistaina 19.10.

kotiinlähtö noin kello 10. Matkalaukussa on tuliasina tuoretta oliiviöljyä litran verran, kahdenlaisia itsevalmistettuja oliiveja, rakia, yrttejä ja kaikenlaista muuta herkkua, joihin olemme tutustuneet viikon aikana. Nämä eivät kulje käsimatkatavarassa vaan ruumaan menevässä laukussa.

Pukeutuminen ym. huomioitavaa

Huomaa, että sää saattaa tehdä meille temput ja joudumme silloin vaihtamaan ohjelmien järjestystä. Kaiken luvatun kyllä teemme, mutta ehkä hieman eri järjestyksessä. Oliivinkorjuuseen voi mennä vain hyvällä säällä, muutoin öljyn laatu laskee. Rakinpoltto ei säätä kysy. Uimaan mennään kun sää sallii ja halukkaita on. Kulkupelimme on minibussi ja se on allamme koko viikon. Voimme itse päättää retkien vaihtamisesta nopeasti ja venyttää olosuhteiden niin vaatiessa aikataulujamme.

Oliivinkorjuuseen pukeudutaan sään mukaan ja kerroksittain, mutta vaatteet saattavat likaantua ja jalkineet/vaatteet haista (oliiveja murskaantuu jalkineiden alla ja ne alkavat lemuta 2-3:na päivänä) ellei pohjia pese hyvin. Päälle teepaita, huppari tms., ohut tuulitakki jos sää sellainen on. Korjuuseen mennään vain kuivalla säällä, ei koskaan sateella eikä edes varhain aamulla; aamukasteen pitää kuivahtaa ensin. Päähän myssy, huivi, lippis tms.  Ota siis huonompi vaatekerta/puutarhatyöhön sopivat, mukaasi.. 

Rakinpoltto ei vaadi erikoispukeutumista. Mutta ulkona vietetään paljon aikaa ja illat saattavat olla viileitä/kylmiä/sateisia… joten kerrospukeutuminen valttia ja sään kestävät jalkineet.

Hinnat:

Minimi 7 henkeä

Aamiainen farmilla extrana 50 e/viikko

Jaettu huone 820 €

Oma huone 920 €

Oma hsto yhdelle 1010 €

Jaettu hsto pariskunnalle á 890 €

Hintaan sisältyy

koko matkapaketti

opastukset ja matkanjohtajan palvelut

ateriat, jotka tekstissä tummennettu

l litraa early harvest-oliiviöljyä

1/2 litraa rakia

Hintaan ei sisälly

  • vakuutuksia, jotka kannattaa ottaa varsinkin näin tautien jyllätessä. Matkan keskeytys? Sairastuminen? Matkan peruuntuminen sairastumisen takia? Harkitse millaista turvaa tarvitset.
  • lentoja. Nyt syksyllä on todellisia tarjouksia.
  • museoiden tms. sisäänpääsymaksuja
  • aamiaisia, mutta aamiaispaketin voi ostaa tai varata, 50 €/viikko
  • laderá-ruokien valmistus ja hortan keruu, á 25 €/hlö

Varatessasi matkan lähetämme laskun. Kerro siis majoitustoiveesi.  Lentoliput kannattaa hankkia heti.  Lähempänä matkaa saat vielä lisätietoja matkasta ja majoituksesta. Seuraa sekä nettisivujemme blogeja että Kreetan Makua Facessa.

Yleiset  matkaehdot

Yleistä matkoistamme

Kiinnostuitko? Tästä voit varata matkan tai kysellä lisää!

Haluatko valmistautua matkaan tutustumalla Kreetaan? Käy Merjan kirjapuodissa ja ole Pro!

Saatat myös tykkää seuraavista

Kommentointi

Your email address will not be published. Required fields are marked *