fbpx

Omaa öljyä!

 

Kullanvihreä öljy kummipuun tarhasta pöydälläsi on pala aurinkoista Kreetaa lautasellasi. Kasta siihen paahdettua leipää, sulje silmäsi ja kuule miten linnut laulavat puussasi ja sen marjat kypsyvät.  Matkaat tuhansien kilometrien päähän aistiesi siivin. Oma öljy keittiössäsi on ylpeyden aihe ja myös kulttuuriteko. Autat myös viljelijää, se tekee hyvää sydämelle!

Aivan tuore öljy on maultaan pippurimaista, se potkii hyvin. Siinä on selvästi erottuva lehtivihreän aromi, se siis tuoksuu (1) kuin vastaleikattu nurmikko. Siitä löytyy myös itse oliivimarjan maku. Sitä on vaikeinta havaita, mutta tottumus ja kokemus auttavat hahmottamaan sen. Tätä makua (2.) voisi luonnehtia sanoilla ”päärynämäinen”, ”avokadon makuinen”, ”avomaakurkun maku”, ”vihreän omenan maku” jne. Tämä on toisissa öljyissä voimaksa, toisissa heikko. maku voi myös muistuttaa tuoreen vastakuoritun pähkinän makua tai jopa sitrushedelmän. Kolmanneksi tuoreessa öljyssä on kirpeys. Sitä on oltava! Se on polyfenolien maku. Ilman niitä oliiviöljystä ei ole saatavissa terveyshyötyjä. Tätä makua voi myös kuvata sanoilla kitkerä, pistävä, kutristava. Neljänneksi oliiviöljyssä on tuntoaisteilla havaittava polttavuus, joka saa silmät vuotamaan ( vain jos nauttii öljyä sellaisenaan) ja ärsyttää kurkunpäätä niin, että alkaa yskittää. Se johtuu polyfenolista nimeltä oleokanttaali, jonka nimiin nyt lasketaan koko oliiviöljyn paremmuus ja Välimeren ruokavalion hyöty. Oleokanttaali kun suojelee syövältä, Altzheimerilta, pitää sydämen tahdissa ja laskee matala-asteista tulehdusta.

Viljelijän pakkaama öljy on suodattamatonta toisin kuin kaupasta hankittavat pullotetut öljyt. Suodattamattomuus on eräiden herkuttelijoiden mukaan tae ”aidosta” öljystä. Kun öljyä ei ole suodatettu, on se sameaa. Sameuden aiheuttavat pienen pienet lehtivihreätä sisältävät partikkelit, jotka ovat oliivin kuorenpaloja. Muutaman kuukauden seistyään lehtivihreä alkaa laskeutua astian pohjalle ja muodostaa sinne tummaa sakkaa. Sitä ei tarvitse käyttää. Samalla öljy kirkastuu ja maku pehmenee.

Kun haluat tietää lisää:

Neitsytöljyn mustattu maine, moniste