fbpx

Surín tarha

Surín tarha,  noin 400 luomupuuta, 27 puuta kummeille

Lajike: tsunati ja hontroelia ja koroneiki, korjataan viimeistään vuodenvaihteessa

Öljyssä on  tuoreen oliivin terävä maku, paljon lehtivihreää ja loppupäässä pippurisuutta. Öljyn maku pehmenee noin kolmessa kuukaudessa korjuusta.

Tarhasta ja alueesta

Uusin kummipuutarhamme on aivan poikkeuksellinen. Siellä kävellessään tuntee maasta uhkuvan voiman. Menneillä sukupolvilla on ollut aikaa luoda tarhasta silmää hivelevä, ajatuksia rauhoittava, mieltä kiehtova. Se on kasvatettu  ajatuksella, hosumatta. Sen on annettu kasvaa kauniiksi. Sitä tehdessä ei ole ajateltu tehokkuutta, tuottoa, kustannuksia. Sen eteen on nähty vaivaa usean sukupolven ajan.

Sen oliivipuut ovat veistoksia. Ne kasvavat harvassa. Ne ovat kasvaneet jo kauan. Tuulet ovat niitä muotoilleet. Maaperä on kivinen rinne. Kivet ovat isoja ja niitä on paljon. Ylimääräisiä on kangettu tarhan reunoille aidaksi.

Puut kasvavat kivistä ja molemmat näyttävät olevan samaa ainetta. On epäselvää, mistä juuri alkaa ja mihin kivi loppuu, ne ovat kietoutuneet yhteen ja saaneet saman värin. Toisista näkee, että vanhasta jo maan tasalle madaltuneesta rungosta on kasvanut uusia versoja, jotka jo ovat aikuisia puita. Puiden pohjana ovat villioliivit, joiden runkoon on ympätty kesy lajike. Tuuheat latvat katsovat etelään, niiden alapuolella on Lagadan laakso ja sen takana Valkoisten vuorten huiput. Oliivitarha on suuri eikä se ole suorakulmainen pelto, paremminkin rinteelle taivuteltu kankaanpala, joka on laskoksilla tässä puronmutkassa ja rypyssä tuolla kivikossa.

Oliivilajike on tsunatia ja liastóta, puut ovat kuitenkin karsittuja ja matalia niin, että korjuu on helppoa. Verkot levitetään puun alle, marjat irrotetaan ravistimella, säkitetään ja viedään oliiviöljyerottamoon. Korjuuaika on viimeistään vuoden vaihteessa. Tarha tuottaa extra virgin-tasoista öljyä, jonka maussa on vahva vihreä aromi.

Tarhassa asuu maisemanhoitajina muutama kymmenen lammasta. Vuohia ei oliivitarhoissa suvaita, vain lampaita. Vuohi kiipeää puuhun ja syö vihannat oksat, lammas taas ylettyy vain karsimaan puun alaoksia niin, että puun alta on mahdollista kävellä. Lammas hoitaa maaperää lannoittaen sen ja syöden ruohon niin, ettei sitä tarvitse niittää.

Tarhan omistaa

Jorgos Ksiruhákis, rakennusteknikko, jonka löytää usein Vamosin keskustassa sijaitsevasta toimistostaan. Tarha sijaitsee Surín kylän alarinteillä muutama kilometri Vamosista itään, Drapanon niemellä.

Kun olet valinnut tarhan ja päättänyt tukimuodosta, niin käy nettikaupassamme. Saat noin viikossa kuvan seuraavasta vapaasta puusta sekä kummitodistuksen. Puusi pysyy samana vuosi vuoden perään, kun maksat kummiusmaksun verkkokaupan kautta Kreetan Maku Oy:lle lokakuun aikana. Postitamme öljyt keväisin.

Tule tapaamaan puutasi. 

Omaa öljyä 

Öljyn lähettäminen

Oliivipuu on kulttuuria

Kandanosin jättiläiset

Alla olevasta kartasta voit tarkastella kaikkien kummitarhojen sijaintia

Näytä Kaikki kummitarhat suuremmalla kartalla

Saatat myös tykkää seuraavista

Kommentointi

Your email address will not be published. Required fields are marked *