Toukokuun tuoksuvat yrtit – 6.-13.5.2018

Toukokuussa Kreetalla on jo kesä. Talven vihreys alkaa kadota kun sateet loppuvat ja helteet vakiintuvat. Illat saattavat toki vielä olla viileitä, nuttua tarvitaan silloin, mutta rantaelämä on jo alkanut ja meri houkuttaa.

Saari tunnetaan voimakkaan tuoksuista yrteistään. Niillä käytiin kauppaa jo minolaisina aikoina ja ne myös olivat saaren korkeakulttuurin taloudellinen perusta. Vanhaan aikaan ei tehty eroa sen välillä käytettiinkö kasvia mausteena, pääraaka-aineena ruuanlaitossa vai lääkkeenä.

Keräämme rosmariinia, timjamia, salviaa, oreganoa, kynteliä, laakeria ja kamomillaa, valmistamme niistä kotikosmetiikkaa oliiviöljyn kera kuten jo minolaiseen aikaan, teemme kukkavesiä ja opettelemme tietenkin käyttämään yrttejä ruuanlaitossa. Yrtit ovat olleet ja ovat edelleen olennainen osa kansanlääkintää ja yrttijuomien valmistus lääkinnällisiin tarkoituksiin kuuluu edelleenkin jokaisen perheen taitovalikoimaan. Kotiin lähtiessäsi sinulla on yrttikimppujen lisäksi melkoinen määrä muitakin tuliaisia. Mutta emme me pelkästään yrttien ympärillä pyöri, saat komean kattauksen myös saaren nykypäivää, kulttuuria, vieraanvaraisuuttaa eli filokseniaa, filotimoa ja koet monenlaista, liikummehan me kreetalaisten isäntien ja emäntien johdolla.

Mahdollisille aveceille on tarjolla muutakin ohjelmaa kuin yllä oleva, kysy lisää!

 

Viikon aikana

 • saat tuntuvan katsauksen yrtteihin, opit tunnistamaan niitä ulkonäön, maun ja tuoksun perusteella
 • opit valmistamaan sekä voiteita, kuorinta-aineita että kukkavesiä
 • koet kreetalaisen vieraanvaraisuuden
 • tutustut saarelaisiin ja pääset mukaan kreetalaiseen kyläelämään ja elämäntapaan
 • toukokuun lämpö, valo, värit, tuoksut ja rehevyys yllättävät
 • viemme sinut paikkoihin, joihin ´tavallinen turisti´ ei koskaan eksyisi
 • liikumme paljon ulkona, laitamme ruokaa, rentoudumme, kaikki rauhalliseen tahtiin. Kiirettä ei ole.
 • lisää syitä valita Kreetan Maku-matka

 

Viikon ohjelma

Sunnuntaina6.5.

Toivomme sinun saapuvan viimeistään tämän aamun lentovuoroilla Hanian kentälle, josta sinut noudamme. Vamosissa majoitustilat odottavat, samoin brunssilautanen, joka on valmiiksi toimitettu asuntoosi. Voit ottaa aamun rauhallisesti, levätä, torkahtaa tai tutustua kylään omaan tahtiin. Ohjelmamme alkaa iltapäivällä kokoontumisella Farmille kaffelle ja virvokkeille. Teemme kierroksen puutarhan yrttien pariin ja laitamme jo ekat yrtit öljyyn muhimaan. Myöhemmin kävelemme illalliselle kylätavernaan.

Maanantai 7.5.

Heti aamiaisen jälkeen ajamme ylös Valkoisten vuorten rinteillä keikkuville lammastarhoille keräämään yrttejä, joista kilpailevat kanssamme mehiläiset ja vuohet. Yrttien keruun jälkeen paimenten valmistama välipala odottaa: yrttijuomaa, rakia, vuoriston herkkuja, kuten villivihannesmunakasta ja lopuksi aamumaidosta valmistettua tuorejuustoa ja ylärinteiden hunajaa. Näköalat Kreetanmerelle ovat komeat ja takanamme nousevat jylhät asumattomat huiput.

Tiistaina 8.5.

Aamiaisen jälkeen lähdemme appelsiinikävelylle. Puut kukkivat ja tuoksuvat hurmaavasti, mutta ovat samalla täynnä talven satoa. Poimimme korilliset appelsiineja ja käymme paikallisessa pienessä yrttiverstaassa, jossa valmistetaan eteerisiä öljyjä, kukkavesiä, pakataan yrttejä ja oliiviöljyä.  Vielä pysähdys Armenin kyläaukiolla suolapalalle ennen kuin ajamme Kalivesiin, jossa meren ja rannan ilot odottavat.

Illallisen nautimme kylän tavernassa.

Keskiviikkona 9.5.

Aamupäivällä valmistamme kukkavesiä ja teemme oliiviöljy- ja yrttipohjaisia voiteita.

Illan suussa kokoonnumme Farmille ja valmistamme emäntämme johdolla appelsiinihilloa kotiin viemisiksi ja leivomme appelsiinikakun. Sillä aikaa isäntämme Nikos valmistaa meille ilta-aterian, jonka nautimme ulkona korkeiden tammien alla.

Torstaina 10.5.

Vapaata, ohjelmassa vain aamiainen.

Perjantaina 11.5.

Teemme pitkän retken korkeille paikoille, ajamme kukkuloille ja ylätasangoille ja vuorille, teemme kävelyretken, käymme ylätasangolla olevassa yrttiputiikissa, syömme lounaan, käymme Argirupolissa ja palaamme Vamosiin. Ilta vapaa.

Lauantaina 12.5.

Lähdemme Rethymnoniin / Haniaan torille ja vanhaan kaupunkiin. Paluumatkalla uimatauko lähirannalla, jonne halukkaat voivat jäädä polskuttelemaan. Lähtöillallinen Sternassa.

Sunnuntaina 13.5.

Kotiinlähtö jo aamulla varhain. Viemme lähtijät Hanian kentälle. Jos haluat jäädä pidemmäksi aikaa tai tulla aiemmin saarelle tai kylään, autamme sinua majoittumisessa.

 

Majoitus ja hinnat:

Majoitumme Vamosin kylän vierastaloissa. Ne ovat joko uusia, varta vasten maaseutumatkailua varten rakennettuja tai sitten vanhasta kauniisti uudistettuja. Kahta samanlaista vierastaloa ei ole, jokaisessa on oma viehätyksensä ja ne sijaitsevat eri puolilla kylää. Voit tutustua tarjontaan tästä. (Tässä on vain muutama, näitä on paljon lisää). Huomaat varmaan, että talot ovat huoneistoja.  Isommissa on kaksi kerrosta, kummassakin oma makkari ja kylppäri. Pienemmissä on yksi makuuhuone. Voit varata itsellesi joko jaetun huoneen tai oman huoneen tai pienen huoneiston. Oleskelutilat, keittiö ja terassit ovat yhteisiä. Matkan hinta riippuu siitä, mitä valitset:

 • jos jaat makuuhuoneen (tuntemasi henkilön kanssa), silloin hinta on 790 €. Ota huomioon että toiseen makuuhuoneeseen tulee myös 1-2 matkalaista.
 • Kun varaat oman huoneen, on hinta 860 €. Toiseen makuuhuoneeseen tulee 1-2 matkalaista.
 • Kun varaat pienen huoneiston kokonaan omaan käyttöön, silloin hinta on 960 €. Jos teitä on pariskunta jakamassa pientä huoneistoa, on hinta 860 €/hlö.
 • Matkaan sisältyy
  • koko yllä mainittu ohjelma majoituksineen ja ruokailuineen ja tarvikkeineen
  • ohjelman mukaiset kuljetukset lentokentältä lomakohteeseen ja takaisin
  • retket
  • suomenkielisen kokeneen oppaan opastukset ja palvelut

Matkaan EI sisälly

 • Voit ostaa ne vaikkapa Norwegianilta  (D8702/8703) tai Finnairilta ( AY1855/56),edestakaisen lipun hinta vaihtelee myyntipäivän ja varaustilanteen mukaan. Lentoliput kannattaa ostaa niin nopeasti kuin mahdollista, hinnat tapaavat nousta kun matka lähenee…
 • matkavakuutuksia, mutta suosittelemme niiden ottamista aina.

Tutustu matkaehtoihin ja varaa paikkasi ajoissa! Me emme peri ennakkomaksuja emmekä toimistokuluja.

Toimi näin:

 • ota yhteyttä ja kysy onko tilaa
 • varaa sitten lennot ja kerro lentoaikataulusi
 • saat varausvahvistuksen
 • saat matkaasi koskevat tiedot mailiisi noin 2 vk ennen matkaa

Saatat myös tykkää seuraavista