Kun haluat kokea enemmän

Uudet jutut
Suosituimmat artikkelit
Uudet jutut
Suosituimmat artikkelit

Kreetan Maku

Platanias

Tietoa kohteesta

Platanias sijaitsee Kreetalla noin 11 km Haniasta länteen. Tällä hetkellä se on yksi suosituimmista turistialueista Kreetalla ja sijaitsee noin kahdeksan kilometrin mittaisella rantakaistaleella samoin kuin esim. Kato Stalos, Agia Marina, Gerani ja Maleme. Turistikaudelle rantakatu ja rannat ovat täynnä elämää; House Kastri sijaitsee kuitenkin noin kilometrin päässä rantakadusta yläkylän alueella, paikallisasutuksen keskellä ja kirkon vieressä. Turistialueen läheisyys tuo kaikki palvelut, sadat tavernat, baarit, ravintola mutta myös ruokakaupat, pankin, apteekin ja lääkärin, kävelymatkan päähän taloltamme, joten autoa ei välttämättä tarvita. Bussit kulkevat sekä Haniaan että saaren länsipäähän kylän keskusaukiolta, Hanian suuntaan jopa vartin välein.

Aiemmin Platanias oli alueen keskus, ja sen asukkaat olivat maanviljelijöitä tai lammaspaimenia. Platanias elää edelleen, turistien ohella, vihanneksistaan, sitrushedelmistään ja oliiviöljystään.

Plataniaksen historiaa

Ensimmäiset merkinnät ajoittuvat myöhäisminolaiselle ajalle jolta ajalta esineitä on löytynyt myös Plataniaksen lähikylistä kuten Modista ja Vryssesistä ja Malemesta. Palvontaesineistöä ja hautalöytöjä on ajoitettu jopa 1300 – 400 eKr.

Mytologian mukaan jumalatar Athena vieraillessaan Kreetalla suostui juomaan ainostaan Plataniaksen vanhan kylän lähteen vettä.

Bysantin aikana Plataniasta kuten koko Kreetaa hallitsivat arabit. Rannikot olivat merirosvojen hyökkäysten vuoksi vaarallisia asuttaa ja kylät sijaitsivatkin kauempana rannasta, kukkuloilla joista oli hyvä tähystää vihollislaivojen liikkeitä. Näin valikoitui myös Plataniaksen kylän sijainti Acropolis kukkulalle.

Myös Venetsialainen aika on jättänyt jälkensä alueen rakennuskantaan. Silloin Platanias tunnettiin nimelle Plataneas tai Pirgos Platanea. Kylä oli asettunut hevosenkengän muotoon kukkulalle jolla nykyinenkin yläkylä sijaitsee.

Miehityksessä venetsialaisia seurasivat turkkilaiset, jotka valloittivat Kreetan 1645. Paikalliset taistelivat valloittajiaan vastaan mm. Agii Theodori- saaren linnoituksessa jonka 70 puolustajaa räjäyttivät itsensä ja linnoituksen mielummin kuin antautuivat turkkilaisille. Kovin tavallinen tarina saarella tämäkin.

Lyhyeltä saksalaisajalta jäljellä on heidän kaivamansa luolasto yläkylän kirkon alla. Se toimii nykyisin hyvin varustettuna museona, jossa toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista kylällä kerrotaan seikkaperäisemmin.

Matkalaiskuvaus Plataniaksesta vuodelta 1881

Vuonna 1881, lääkäri ja arkeologi Josif Hatzidakisilta vei kaksi tuntia päästä 11 km:n matka Haniasta Plataniakseen. Levättyään hetken kafenionissa suuren plataanin alla joen rannassa hän kiipesi Plataniaksen Akropoliille, toisin sanoen kylään kukkulan laelle. Silloin kylässä raportoitiin olevan 150 taloa ja 70 lasta kävi paikallista koulua.

Kreetan Maku Platanias majoitus ja kohdetieto

Platanias
Hyvä tietää

Terveys ja sairaanhoito

Dr. Vittorakis, Polyclinic Platanias. Main Road, Chania. Puh. + 30 2821 06 06 06

Plataniaksen pääkadulla keskustassa (House Kastrista on muutaman minuutin kävelymatka Plataniaksen pääkadulle.)

Pankit ja automaatit, postit + muut tärkeät sijainnit

Pankki sijaitsee Elia-ostoskeskuksessa, automaatteja on useita kylällä, suosittelen kuitenkin käyttämään pankkien seinässä olevia automaatteja.
Kaikki Sepa-alueen Debit/Credit-kortit käyvät.

Keskusaukiolta kilometrin verran Hanian suuntaan.

Useita tuoretta leipää myyviä kahviloita pääkadun varrella.

Liikkuminen Platanias

Bussiyhteydet Haniaan: Lähin pysäkki kyläaukiolla SYNKA-markettia vastapäätä.
Kaikki bussiaikataulut löydät täältä –>

( Tai googlaa e-KTEL Chania)

Hyvä tietää majoituksesta

Kaikissa asunnoissa on oma sähkötaulu. Jos sähköä ei jostain syystä ole, tarkista ensin sähkötaulusta onko pääkatkaisija päällä. Ellei tämä auta, kokeile tuleeko käytävään sähköä. Sähkökatkot ovat aika tavallisia ja
sähkö palautuu omia aikojaan kun hetken odottelee. (Huom! kun sähköä ei ole eivät WC-pyttyyn tule vettä kuin sen verran mitä säiliössä sattuu olemaan. Jos tilanne näyttää katastrofilta, voi uima-altaalta noutaa vettä huuhteluun.) Mikäli sähköt eivät palaudu kohtuullisen ajan kuluessa, niin pyydä apua joko olemalla yhteydessä Railaan tai suoraan
talonhuoltajaamme (ruotsi, englanti, kreikka). Hänen yhteystietonsa löytyvät huoneistokansiosta.

Vesijohtovesi on juotavaa ja käy kaikkeen ruoanlaittoon, pesuun jne, mutta suosittelemme juomavedeksi pullotettua vettä kuumina kesäkuukausina. 

Vesi on hyvin kalkkipitoista, vedenkeittimen ja kattiloiden pohjat saattavat käytön jäljiltä olla valkoisen karstan
peitossa, vaarallista ei ole. Yritämme huoltaa kahvinkeittimet, pesukoneet etc. säännöllisesti, mutta jos ongelmia tulee niin yhteys talonhuoltajaan.

Kannattaa juoksuttaa hetken ennen kuin heittää toivonsa. Mikäli aurinkopaneelit eivät ole vettä lämmittäneet (hyvin pilvisinä päivinä), löytyy sähköisestä lämmityksestä apu, House Kastrissa ohjeet löytyvät huoneistoraamatusta.

House Kastrissa ja hotelleilla on wifi, samoin lähes kaikissa kylän kahviloissa ja tavernoissa. Kysy tunnukset paikan päällä.

Käytetyt vessapaperit omaan astiaansa, kiitos! Ei siis pönttöön.

Huoneistoista löytyvät liinavaatteet ja pyyheliinat, majoituitpa sitten House Kastrissa tai lähistön hotellissa. Ota kuitenkin oma rantapyyhe/ auringonottopyyhe mukaasi.

Laattalattiat ovat myös viileät, ota mukaan myös villasukat, sisätossut, crocksit, tai mikä nyt omia varpaita parhaiten miellyttää.

Korvatulpat saattavat helpottaa herkkäunisen uinumista, elämme keskellä paikallisasustusta, eli kukot, kanat, lampaat, mopot, traktorit, roska-autot jne, viihdyttävät meitä ei-aina-niin-sulosoinnuin.

Muuta usein kysyttyä

Tupakkaa myydään esim. kioskeissa/ minimarketeissa. Tupakointi sallittua vain ulkotiloissa.

Olettehan huomanneet että meillä on myös lahjakorttimahdollisuus!

Nyt vain vinkkaamaan mummille, kummille ja kaimalle. Pienilläkin summilla he pääsevät tukemaan matkaasi.
Mainio lahjaidea sellaiselle jolla on jo kaikkea.