fbpx

Temenian tarha

Temenian kolmesataset

Temenian Palikári, noin 60 puuta

Lajike: tsunati ja liasto, korjataan kevätpuolella myöhään

Öljyssä on tyypillinen kypsien oliivien pehmeä maku, jossa on tuoreena lehtivihreää ja loppupäässä pippurisuutta.

Tarhasta ja alueesta

Tällä tarhalla on tarina. Kun 1800-luvun lopulla huonosti siedetty turkkilaisten hallintovalta päättyi Kreetalla, oli myös selvää, että turkkilaisten oli poistuttava saarelta, olivat he sitten turkkilaistuneita kreetalaisia tai Turkissa syntyneitä. Kreetalaiset tiesivät turkkilaisten myyvän maitaan hädissään alhaiseen hintaan ja saadakseen vielä edullisemmat kaupat aikaan, he oveluudessaan sytyttivät tuleen turkkilaisten omistamia tarhoja, kuten tämänkin. Alueen hankki myöhemmin omistukseensa Palikarin perhe, joka myöhemmin jakoi kyseisen tarhan kolmeen osaan. Yhden osan omistaa nykyään Marketakisin perhe.

Puut sijaitsevat jyrkillä kivisillä rinteillä rotkolaaksossa, jonne johtaa hiekkatie. Tarha on noin 750 metrin korkeudessa. Rotkossa virtaa puro, jossa on yli kymmenen metrin putous ja kesälläkin vettä. Suurin osa puista on ainakin 300-vuotiaita, ne ovat kerran palaneet, mutta kasvaneet uudestaan juurivesoista ja pystyyn jääneistä rungoista.  Talvella 1992 ja 2014 ne hautautuivat puolitoistametriseen lumeen, jonka jälkeen osa puista sai nuorennusleikkauksen. Joukossa on jokunen nuori puu. Viimeisin nuorennusleikkaus tehtiin keväällä 2014 suurimmalle osalle puista.

Näitä puita ei kastella, maaperää on muokattu vain pieneltä alueelta, rinteillä se olisikin mahdotonta. Lannoitus hoituu luonnonmukaisesti siten, että Sifis päästää lampaat tänne laitumelle.

Viljelijästä

Sifis Marketakis on dynaaminen nuorimies, joka on päättänyt jäädä kotikyläänsä Temeniaan ja hankkia sieltä elantonsa. Hän meni naimisiin Adellan kanssa heinäkuussa 2012.  Tytär syntyi talvipäivän seisauksen aikaan joulun alla 2013 ja myöhemmin tuli vielä poika. Sifin pääelinkeinona ovat vuohet ja lampaat, jotka laiduntavat kylän rinteillä. Hän on tietoinen ylilaiduntamisen vaaroista ja huolehtii hyvin sekä eläimistään että viljelyksistään. Sifiksen vanhemmilla Vasiliki ja Prokopis Marketakilla on Temeniassa kuulu taverna, Oikogeniaki Taverna Temenia, jonka keittiössä Vasiliki valmistaa huolella kreetalaisia kielen mennessään vieviä herkkuja niistä tuotteista, joita omista tarhoista saadaan. Liha on omista vuohista ja lampaista, öljy, jota kuluu paljon, on omista puista, juusto saadaan omien eläimien maidosta, raki poltetaan kylässä, kastanjat poimitaan omista puista, vihannekset ovat omia niin usein kuin mahdollista. Taverna on kuulu erityisesti kastanjastifadostaan.

Kun olet valinnut tarhan ja päättänyt tukimuodosta, niin käy nettikaupassamme. Saat noin viikossa kuvan seuraavasta vapaasta puusta sekä kummitodistuksen. Puusi pysyy samana vuosi vuoden perään, kun maksat kummiusmaksun verkkokaupan kautta Kreetan Maku Oy:lle tammikuun aikana.

Öljyn nouto tai toimittaminen Suomeen

Alla olevasta kartasta voit tarkastella kaikkien kummitarhojen sijaintia

Näytä Kaikki kummitarhat suuremmalla kartalla

Saatat myös tykkää seuraavista